Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lezing Jan Toorop & Willem van Konijnburg

Contact

Nederlands Steendrukmuseum
Oranje Nassaustraat 8c 8 c
5554AG Valkenswaard
Plan je route

Jan Toorop & Willem van Konijnenburg

…de twee torens die uitsteken boven al het overige van onze hedendaagsche schilderkunst. Door de kracht van hun kunst en door de breedte en diepte van hun geest.
Algemeen Handelsblad, 10-9-1918

Bovenstaand citaat schreef een anoniem journalist over Jan Toorop (1858-1928) en de Haagse kunstenaar Willem van Konijnenburg (1868-1943) naar aanleiding van een tentoonstelling in Den Haag. Alhoewel Willem van Konijnenburg, in tegenstelling tot Jan Toorop, nooit is doorgebroken bij het grote publiek zijn hun namen jarenlang in één adem genoemd.
Het werk van beide kunstenaars was tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog beeldbepalend voor de moderne Nederlandse kunst.
In 1917 vestigde Jan Toorop zich in Den Haag, in hetzelfde jaar breekt Willem van Konijnenburg door in de (Haagse)kunstwereld. Tijdens zijn doorbraak-tentoonstelling toont Van Konijnenburg voor het eerst een grote religieuze krijttekening die doet denken aan Toorops katholieke tekeningen. In navolging van kunstcriticus Albert Plasschaert worden Toorop en Van Konijnenburg steeds meer gezien als rivalen. Waren ze dat ook? Kenden zij elkaar? Wat vonden ze van elkaars werk? Inspireerde ze elkaar?

De lezing wordt verzorgd door Bas van de Klundert-van der Hof, verzamelaar van Willem van Konijnenburgs werk. Naast verzamelen brengt hij werk en leven van de kunstenaar onder de aandacht door onderzoek, publicatie, het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en het bijhouden van Instagram en een Facebookpagina over Willem van Konijnenburg.

Praktische informatie
Locatie: Nederlands Steendrukmuseum,
Oranje Nassaustraat 8c, 5554 AG Valkenswaard
• Datum: vrijdag 26 mei 2023
• Start lezing: 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur.
• Einde lezing: rond 15.45 uur.
Aansluitend kunt u het museum bezoeken.
• Kosten: € 5,- p.p. (excl. entree museum: € 8,- p.p., gratis toegang voor Museumkaarthouders en Vrienden van het Nederlands Steendrukmuseum).
• Koffie/thee is tegen betaling verkrijgbaar in onze foyer.
• Voertaal: Nederlands
Meld je nu aan via info@steendrukmuseum.nl of zie https://steendrukmuseum.nl/.../lezing-over-jan-toorop.../

Prijzen

  • € 5,00