02-11-2020
“Je wilt het thuis óók gezellig maken. Een beetje verwennerij hoort daarbij”
Van chocolatier tot kaasspeciaalzaak: de delicatessen van Valkenswaard!
Wie houdt van lekker eten, komt in Valkenswaard monden tekort. Van toprestaurant tot lunchroom en van supermarkt tot delicatessenzaak: Valkenwaard doet je watertanden. Nu de coronamaatregelen weer strenger zijn, wil je je gezin natuurlijk ook thuis af en toe iets lekkers voorzetten. Daarom nu aandacht voor twee ‘speciaalzaken in het betere verwennen’: Martinez Chocolatier van Eveline Hoeks en Kaaz Valkenswaard van Astrid Willems.
Eveline: “Bij Martinez creëren we genietmomentjes van chocolade”
Martinez Chocolatier heeft al acht jaar een zeer goed lopende chocoladewinkel aan de Handwerkstraat in Valkenswaard. Het familiebedrijf Martinez Chocolatier is een begrip onder chocoladeliefhebbers. Vooral in het westen van het land, maar nu ook steeds meer in het zuiden.
Eveline: “Dat klopt! Onze winkel loopt hier in Valkenswaard gelukkig erg goed. De mensen weten ons goed te vinden en tegenwoordig komen klanten uit omliggende dorpen even omrijden voor onze chocolade. Dat is gaaf natuurlijk! We hebben ook alle vertrouwen in het mooie dorp Valkenswaard als vestigingslocatie. En zijn dan ook erg trots op onze aankomende verhuizing naar een nieuw winkelpand. Deze gaat op 29 oktober open en bevindt zich naast ons huidige pand op de Handwerkstraat. Makkelijker kan dus niet!”
“Martinez Chocolatieris bijna 50 jaar geleden begonnen in de Amsterdamse buurt Bos en Lommer. Mijn opa en oma hadden daar een kleine suikerwarenwinkel, maakten zelf chocolade-eieren bijvoorbeeld. En die vonden gretig aftrek! Mijn oom Martin (vandaar: Martinez. Martin en zussen) was echt de man met de handelsgeest. Toen hij zestien was, zei hij tegen mijn opa: “We moeten uitbreiden!” En dat is ook gebeurd! Mijn opa had zeven dochters en één zoon, en hij wilde het liefst voor iedere dochter een eigen filiaal. Inmiddels zijn wij als derde generatie volop in het bedrijf. Natuurlijk zijn er wat verschuivingen geweest, maar we zijn nog steeds een écht familiebedrijf. Kerst voelt pas als Kerst als we met z’n allen keihard hebben gewerkt in de fabriek en in onze winkels!”
Mooi familieverhaal! Wat is jullie ‘geheim’?
Eveline: “Het ‘geheim’ van Martinez Chocolatier? Tja, dat is toch onze eigen receptuur voor de lekkerste chocolade en vullingen. Die zijn al sinds 1952 vrijwel onveranderd. Maar ook dat we inspelen op de wensen van onze lokale kopers. Hier in Valkenswaard bijvoorbeeld, komen onze klanten vaak voor leuke geschenken zoals een mooie étagère of een tablet met toepasselijke tekst. Of een persoonlijk bedankje van werkgevers naar werknemers. En vanuit het familiebedrijf met onze eigen chocoladefabriek, spelen we steeds in op de verschillende seizoenen en thema’s. Of ik zelf veel chocolade eet? Nou, per dag snoep ik toch wel 150 gram chocolade naar binnen hoor… heerlijk!”
Astrid: “Mijn hart ligt bij de herkomst en herkenning van mooie kazen”
Astrid Willems is 24 jaar, pas afgestudeerd als agrarisch bedrijfskundige maar met een indrukwekkende staat van dienst in de melkveehouderij en productie van melkproducten. Zó indrukwekkend zelfs, dat ze vanaf 5 november een eigen kaasspeciaalzaak opent in het huidige pand van Chocolatier Martinez aan de Handwerkstraat: Kaaz Valkenswaard. Dus vóór de chocolade bij de koffie, eerst langs Astrid voor een mooi kaasdessert!
Astrid: “Je bent van harte welkom! Op 5 november gaat Kaaz Valkenswaard open en ja, het is best spannend! Maar: ik denk dat Valkenswaard er écht een bijzondere kaaswinkel bij krijgt. Eindelijk zie ik Kaaz Valkenswaard meer als een ‘boerderijwinkel 2.0’. Een winkel maar óók een beleving, want je ziet hier de echte oorsprong van dat lekkere kaasje. Dat is iets wat mensen steeds belangrijker vinden: voedsel met een verhaal. Gezond, ambachtelijk en zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk geproduceerd. En met een geweldige smaak natuurlijk, want je wilt ook gewoon lekker genieten!”
Astrid is een echte onderneemster, die ook nog eens heel goed weet waar ze het over heeft. Klinkt dus als een succes ‘in the making’. Waarom onderneemt ze nu juist in Valkenswaard, en niet in Eindhoven bijvoorbeeld? Daar zijn haar kansen toch groter?
Astrid: “Ik ben geboren en getogen Valkenswaardse. Dat vind ik heel belangrijk. Tijdens mijn studie heb ik stages in binnen- en buitenland gelopen en veel gewerkt met korte ketens en lokale producten. Mij opa en oma hadden vroeger een boerderij in Valkenswaard. Het zit dan toch in de genen. Valkenswaard en ik horen bij elkaar. Op dit moment maak ik nog geen eigen kaas- en zuivelproducten omdat de investering fors is. Maar mijn ambitie is, om nog eens een échte Valkenswaardse kaas te maken! Lokale trots!”
Vanaf 5 november: Kaaz Valkenswaard aan de Handwerkstraat dus. Welke kaaslekkernijen raadt Astrid ons aan?
Astrid: “Ik zou zeggen: laat je verrassen in Kaaz Valkenswaard! Ik heb een mooi assortiment kazen denk ik zelf haha! Daarnaast heb ik ook seizoensspecials, zoals kaasletters voor Sinterklaas. Is weer eens wat anders, toch? En ik ga ook een compleet kaasfondue arrangement aanbieden. De beste Hollandse boerenkazen: dat blijft smullen. Voor mij op een zondagochtend met een dikke snee Borkels molenbrood, roomboter en een glas verse melk.”