Valkenswaardse speciaalslagers Van den Berk, Adriaans en Gossens - Joost de Ruijter
Drie ambassadeurs van ‘een goei stukske vlis’!
Je mag als dorp al blij zijn als je één topslager binnen de dorpsgrenzen hebt: Valkenswaard heeft er maar liefst drie! Drie gepassioneerde ondernemers die ons, ieder met hun eigen specialiteit, al jaren voorzien van prachtig vlees en gevogelte uit de regio. En niet te vergeten: heerlijk verse en ambachtelijk bereide kant-en-klaar maaltijden. Hoog tijd voor een gesprek met Geert van den Berk (Slagerij, poelier en traiteur Van den Berk aan de Leenderweg), Joost de Ruijter (Keurslagerij Gossens - Joost de Ruijter aan de Eindhovenseweg) en Hans Adriaans (Keurslagerij, traiteur en catering Hans Adriaans aan de Dommelseweg).
Drie speciaalslagers in één dorp, is dat niet wat veel van het goede? Zitten jullie elkaar niet een beetje in de weg?
Geert: Nee hoor, Valkenswaard is groot genoeg voor ons alle drie! Natuurlijk verkopen we alle drie ‘een goei stukske vlis’, maar er zijn ook verschillen in specialiteit. Ik doe zelf bijvoorbeeld bijna geen catering. Ik vind dat je maar in één ding goed kunt zijn. Hans doet wel veel catering, en hij stuurt klanten voor wild en gevogelte dan weer naar mij, omdat ik van oorsprong poelier ben.
Hans: Dat klopt, mijn specialiteit is verse catering. Je ziet natuurlijk wel dat catering voor grote bedrijfsfeesten en familiefeesten zoals bruiloften is afgenomen tijdens de lockdown. Maar daar gaan we creatief mee om. We bieden nu ook al buffetten aan vanaf 8 personen, ideaal voor kleinere bijeenkomsten. Daar zien we groei in! Bovendien gaat de winkel nog steeds erg goed. Mensen eten vaker thuis en kopen dan toch wat luxer vlees of complete maaltijden. Ik denk dat we dat alledrie wel zien.
Joost: Absoluut. Omdat we ieder onze eigen identiteit en specialiteit als slager vakman hebben. Dat stukje vernieuwing in je assortiment is belangrijk, vind ik. Meer kant en klaar, bijvoorbeeld zelf je eigen verse maaltijd samenstellen. Mensen willen makkelijk en snel maar dan wél van de beste kwaliteit! En we hebben alledrie inderdaad een eigen specialiteit. Zelf doe ik bijvoorbeeld weinig met wild. of catering. Mijn persoonlijke passie is producten vervaardigen en verkopen met de best mogelijke gegarandeerde basis. Veiligheid en diervriendelijkheid zijn belangrijk. In mijn winkel draait het om vers variatie in vers en gemak-producten voor de week. Alles ligt vers gepresenteerd in de toonbank.
Ik krijg trek als ik jullie zo hoor… kunnen jullie wat meer vertellen over jullie eigen specialiteiten?
Geert: Naast vlees en gevogelte bedoel je? We maken heel veel verse soep, meer dan 130 liter per week! We voeren zo’n 15 verschillende smaken, allemaal vers bereid op het seizoen. Aspergesoep, pompoensoep, peultjessoep… We wecken de potten soep, dat is nog heel ouderwets. Daarmee is de soep ongekoeld houdbaar. En van oktober tot februari is het natuurlijk wildseizoen. Da’s ook zeker een specialiteit.
Hans: Waar ik zelf trots op ben, is de herkomst van ons vlees. Ons varkensvlees is afkomstig in Valkenswaard en ons rundvlees is -wat we noemen- weivlees uit Cromvoirt. Daar maken we de heerlijkste verse maaltijden mee. De helft van onze toonbank bestaat uit maaltijden voor mensen die geen zin hebben om lang in de keuken te staan.
Joost: Wij hebben een concept dat heet Keurslager Culinair. Ideaal voor mensen die niet uitgebreid willen koken maar toch zelf een maaltijd willen samenstellen met verse ingrediënten. Compleet met soep vooraf, een bakje rauwkost en nagerecht. En dat ook nog in diverse thema’s: lekker Hollands, Italiaans of Oosters. Mijn specialiteit is dat ik altijd zal blijven vernieuwen!
Jullie zijn nu drie bekende speciaalslagers in Valkenswaard. Maar hoe zijn jullie ooit begonnen in het slagersvak?
Geert: Wij heb 11 jaar geleden deze slagerij/poelier in Valkenswaard overgenomen en hebben daar traiteur aan toegevoegd. Daarvóór hebben wij 10 jaar een slagerij gehad in Heeswijk-Dinther, vlakbij Den Bosch. Valkenswaard was voor ons dé plek waar wij konden ondernemen en verder konden groeien. In korte tijd groeiden we van vijf naar achttien medewerkers! We hebben nu vier slagers in de zaak, dus wij kunnen eindelijk ook eens wat vakantie nemen.