Genieten van kunst en culinaire hoogstandjes
Fijn dat onze Valkenswaardse restaurants weer open zijn!
Valkenswaard heeft een keur aan restaurants en horecagelegenheden voor alle smaken en stijlen. Van sterrenrestaurant tot sushi, van lunchroom tot loungebar en van Griek tot grand café. Vandaag laat Visit Valkenswaard je kennismaken met Tahar Elhajoui van Italiaans restaurant Torino en met Danny Lange van restaurant/kunstgalerie De Kunstkeuken. De één begon in de kunst, de ander in de keuken. Maar allebei verstaan ze de kunst van lekker eten en genieten! En: de kunst van blíjven ondernemen tijdens de coronacrisis… Een smakelijk gesprek!
Wat jullie gasten vast leuk vinden om te weten: hoe zijn jullie ooit begonnen in het restaurantvak?
Tahar: Ik ben begonnen als bordenwasser, maar toen kwam ik terecht in de keuken van mijn Italiaanse leermeester en chefkok Romano! Dat was nog in Tilburg. Ik had wel een koksopleiding gedaan, maar ik heb geleerd door te doen. Zo zit ik in elkaar. Een mens is gemaakt om bergen te beklimmen. Ik neem bewust risico’s omdat ik wil zien wat er dan gebeurt. Die tijd met chef Romano was fantastisch! Het geschreeuw in de keuken, de stress en hectiek. Toen heb ik mijn passie ontdekt. Alles wat ik doe, doe ik voor mensen. Maar ik hou van die stress en adrenaline!
Danny: Ik ben 10 jaar geleden begonnen met kunstuitleen, maar ontdekte al snel dat ik méér wilde. Ik wilde kunst samenbrengen met andere vormen van genieten: een mooi gerecht, een fijn gesprek, een goed glas wijn. Een totaalbeleving zeg maar, óók uit zakelijk oogpunt. Je moet als ondernemer iets doen om mensen in je winkel te krijgen. Kunst en culinair gaan prima samen. Zo mooi als iets aan de muur hangt, zo mooi komt het ook op het bord. En de formule werkt, dit jaar worden we door het blad Lekker gerekend tot de 500 beste restaurants van Nederland!
Wat heb je met Valkenswaard?
Tahar: Valkenswaard is een geweldig dorp, rustgevend. De mensen zijn fijn, amicaal, staan voor je klaar. Ik vind: je moet als ondernemer ook delen met de gemeenschap, anders kun je niet vermenigvuldigen. Dus ik sponsor bijvoorbeeld het bloemencorso. Maar ik vind wel dat we vooruit moeten als Valkenswaardse horeca! Niet altijd hetzelfde blijven doen. Meer kwaliteit op onze terrassen bijvoorbeeld. We moeten het Oisterwijk van de Kempen worden!
Danny: Ik heb zéker iets met Valkenswaard, al was het alleen al omdat De Kunstkeuken is gehuisvest in het prachtige voormalige gemeentehuis van Valkenswaard. Naast het restaurant hebben we drie verdiepingen vol kunst van bekende en minder bekende kunstenaars. De meeste gasten voor het restaurant komen uit de regio Valkenswaard. In het begin moest ‘Valkenswaard’ even wennen aan ons concept van Food Meets Art. Maar vlak voor de lockdown liep het ontzettend goed. Gasten vinden het verrassend en kunst geeft aanleiding voor leuke gesprekjes!
Hoe heb je de lockdown periode beleeft en wat heb je gedaan in je bedrijf?
Tahar: Ik ben niet het type om stil te zitten dus we hebben met hele team keihard doorgewerkt. We hebben Torino Pizzeria opgezet en veel maaltijden aan huis bezorgd. Daarnaast hebben we een nieuwe chefkok uit Napels aangetrokken en de menukaart vernieuwd. Voorheen hadden we een hele uitgebreide kaart. Voor ieder wat wils, zeg maar. Nu is Torino meer gericht op intimiteit, op samenkomen en ‘klein genieten’. In die zin was de lockdown periode wel goed. Je krijgt als ondernemer ook even de rust om alles op een rijtje te zetten. Wat doen we, wat levert het op? Je moet niet terugkijken maar vooruitkijken. Life goes on!
Danny: Het was natuurlijk wel even schrikken, omdat De Kunstkeuken vlak vóór de lockdown echt goed liep. Maar we hebben en houden geloof in onze formule. Dus hebben we tijdens de lockdown periode flink geïnvesteerd. Samen met het personeel hebben we alles opgeknapt, vloeren vernieuwd en nieuw sanitair aangelegd. Plus we hebben een private dining room gemaakt voor grotere gezelschappen. Zo kunnen grotere families of zakelijke gezelschappen, met voldoende afstand van elkaar, blijven genieten van ‘kunst en culinair’.