Highlights

Proef het bourgondische leven

Brabanders staan bekend als Bourgondiërs die het leven vieren met de heerlijkste gerechten en goede restaurants. Ook een lekker drankje weten zij wel te waarderen. Valkenswaard is zo’n plaats met een duidelijk Brabants karakter. Dit is terug te zien in de eet- en drinkcultuur van het dorp. Valkenswaard kent een uitgebreid en divers horeca-aanbod. Zo zijn met name op De Markt en de Statie vele kroegen gevestigd. Daar kunt u in het centrum van Valkenswaard aangenaam op het terras zitten en heerlijk genieten van een hapje en een drankje. Ook voor een goede maaltijd bent u daar aan het juiste adres. Valkenswaard kent naast eetcafés ook een rijk aanbod aan restaurants met verschillende keukens en in diverse prijsklassen. Van vlees tot vis en van Aziatisch tot Grieks, er zijn volop mogelijkheden om een eetgelegenheid te vinden die voldoet aan uw wensen. Naast het centrum van Valkenswaard zijn er ook diverse eet- en drinkgelegenheden gevestigd in het buitengebied en in Dommelen en Borkel en Schaft. Dus voor onderweg tijdens een wandel- of fietstocht zijn er genoeg mogelijkheden voor een stop om iets te gaan eten en drinken. Of gewoon om even een lekker verfrissend ijsje te halen.

Bourgondisch genieten

Beste Weekmarkt van Brabant

Valkenswaard staat bekend om haar gezellige en grote weekmarkt. Zelfs vanuit België komt wekelijks een groot aantal bezoekers hiervoor naar Valkenswaard. De weekmarkt biedt namelijk een groot aanbod aan kramen met diverse producten. Ook worden er diverse evenementen georganiseerd op de weekmarkt zoals bijvoorbeeld haringproeven. In principe wordt de weekmarkt georganiseerd op De Markt, maar in verband met bijvoorbeeld evenementen kan worden uitgeweken naar het nabijgelegen Carillonplein.

De weekmarkt vindt iedere donderdag plaats van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Meer over shoppen

Museumkwartier Carolus

Cultuursnuivers kunnen hun hart ophalen in het historische Carolusgebouw. In dit gebouw zijn een aantal culturele instanties gehuisvest, waaronder een Gildekamer en twee zeer interessante musea, namelijk: Het Nederlands Steendrukmuseum en Het Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum.

Ontdek de mooiste plekjes in de natuur

Valkenswaard wordt omringd door een aantal unieke natuurgebieden: Natuurpoort De Malpie, De Groote Heide, het Leenderbos, de beekdalen van de Tongelreep en de Dommel, Hageven Plateaux, De Drie Bruggen en de omgeving van de voormalige viskweekvijvers. De schitterende natuur rondom Valkenswaard biedt volop mogelijkheden om tot rust te komen of actief te recreëren. Ontdek het typisch Brabants landschap met z’n uitgestrekte landerijen, bossen, vennen en heidevelden.

Ga op pad in uitgestrekte natuur

Centrumwandeling

Valkenswaard is ontstaan in de 13e eeuw. In de gemeente Valkenswaard staan op diverse plaatsen gebouwen met historische betekenis of monumentenstatus. De fraai gerestaureerde Sint Nicolaaskerk, het Weerderhuys, statige panden, oude valkeniershuizen; dit zijn slechts enkele voorbeelden van gebouwen waarin de geschiedenis van Valkenswaard zichtbaar blijft. Wilt u meer weten over de interessante geschiedenis van Valkenswaard? Loop dan eens mee met onze enthousiaste gidsen. Tijdens een cultuurhistorische wandeling door het centrum vertellen zij u alles over de rijke historie en wijzen zij u op markante en monumentale plaatsen en gebouwen. Tijdens deze Centrumwandeling passeert u ook enkele stalen tafels met daarop twee gedichten, één van Frans Hoppenbrouwers, de vroegere dorpsdichter, en één van een Valkenswaardse scholier.

Ontdek de geschiedenis van het centrum

Molens

Valkenswaard kent drie korenmolens. De Venbergse Watermolen die op waterkracht werkt met een groot onderslagrad. Het molenhuis is als café restaurant ingericht en dient vaak als vertrekpost voor een wandeling door de Malpie. De Dommelse Watermolen is een rijksmonument. Zij herbergt een molenaarswoning en winkel en is naar uiterlijke vorm een reconstructie van de vroegere molen. De molen St. Antonius Abt ligt in Borkel, draait regelmatig en is iedere zaterdag te bezoeken tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Shoppen in Valkenswaard

In Valkenswaard kunt u naar hartenlust shoppen. In het centrum zijn diverse winkelcentra, deels overdekt en autovrij, waar winkelketens en unieke kleine winkels elkaar afwisselen. Gezellig door de winkelstraten slenteren, op jacht naar de mooiste koopjes.

6 dagen per week shoppen

Kanoën op de Dommel

Uitgestrekte bossen, groene weilanden en fraai begroeide oevers vormen een prachtig decor voor een tocht door het oude rivierenlandschap. U heeft de keuze uit twee soorten kano’s voor uw tocht over de Dommel. U kunt kiezen uit een 1-persoons-kano of een 2-persoons kano. Voor afvaart ontvangt u een instructie over peddeltechniek, veiligheid en milieu en vervolgens kanoot u zelfstandig naar Valkenswaard. Het eindpunt heeft een uitnodigend terras en er zijn kleedkamers met douches en toiletten beschikbaar.

Lekker actief

Achelse Kluis

De Sint-Benedictusabdij van Achel, dikwijls ook de Achelse Kluis genoemd, is een cisterciënzerabdij deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied; het Belgische gedeelte ligt in de gemeente Hamont-Achel, het Nederlandse in de gemeente Heeze-Leende. Officieel heet de abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus. Deze monnikengemeenschap kiest voor een leven volgens het evangelie, in de blijde verwachting van de wederkomst van Jezus Christus. De abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen.

Kleine Markt

De Markt in Valkenswaard heeft een L-vorm. Het grootste gedeelte bevindt zich tussen de Eindhovenseweg en de Luikerweg, de rest langs de Leenderweg. Het deel aan de Leenderweg wordt de Kleine Markt genoemd. Op het pleintje staat een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan de overkant van de Leenderweg, bij de splitsing staat het standbeeld van de Valkenier. Rechts daarvan staat de vroegere hervormde kerk, tegenwoordig het Weerderhuys genoemd. Het is sinds 1973 in gebruik al gemeentelijke trouwzaal. Voor het Weerderhuys kunt u ook het beeld van het Verliefd Paar terug vinden.

Meer bezienswaardigheden