Kunst & Cultuur

Kunst:

De overweldigende natuur rondom Valkenswaard en het rijke cultuurhistorisch verleden zijn een grote inspiratiebron voor creatieve geesten. Binnen de gemeentegrenzen van Valkenswaard vindt u Kunst met een grote ‘K’. Bij de Kunstkeuken en in diverse openbare ruimtes en beeldentuinen kunt u genieten van wisselende exposities. Verspreid over de dorpskernen staan fraaie kunstwerken en gedurende de Open Atelierroute stellen kunstenaars u in de gelegenheid een kijkje te nemen in hun werkruimtes. Kunstenaars exposeren hun werk op bijzondere plekjes en tijdens unieke evenementen. Het Bloemencorso is een explosie van creatieve ideeën, die door talentvolle ontwerpers en heel veel scheppende handen worden uitgewerkt tot een fantastisch schouwspel!

Theater De Hofnar heeft het hele jaar door een ruim aanbod aan voorstellingen op het gebied van muziek, zang, dans, toneel en cabaret, met grote namen uit de artiestenwereld. Ook lokale artiesten en aanstormend talent uit de regio zijn regelmatig te zien en te beluisteren op het podium van De Hofnar.

Cultuursnuivers kunnen hun hart ophalen in het historische Carolusgebouw. In dit gebouw is een aantal culturele instanties gehuisvest, waaronder een Gildekamer en twee zeer interessante musea, namelijk: Het Nederlands Steendrukmuseum en Het Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum.

Het Steendrukmuseum is uniek in de wereld en vertelt het verhaal van de lithografie. U ziet imposante drukpersen, een grote collectie historische litho’s, nostalgische gebruiksvoorwerpen en u leert alles over de techniek en het enorm brede toepassingsgebied. Zelfs een uiterst modern product, de microchip, vindt zijn oorsprong in de lithografie. Naast de vaste collectie heeft het museum ook wisselende exposities en worden er regelmatig workshops gegeven.

In het Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum komen twee belangrijke periodes uit de geschiedenis van Valkenswaard tot leven. Door de opkomst van de valkerij in de 16e eeuw werd het dorp welvarend en kreeg het de huidige naam ‘Valkenswaard’. De valkeniers uit het dorp waren graag geziene gasten aan de Europese vorstenhoven en zo kreeg Valkenswaard grote bekendheid tot ver buiten de landsgrenzen.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd in Valkenswaard de eerste sigarenfabriek gesticht. In de loop der jaren vestigden zich hier zo’n 70 verschillende sigarenfabrieken. Met klinkende namen als Hofnar en Willem II werd Valkenswaard internationaal op de kaart gezet als ‘sigarenstad’. In het Sigarenmakerijmuseum beleeft u de opkomst, hoogtijdagen en neergang van de sigarenindustrie aan de hand van authentieke materialen, foto’s en demonstraties.

In het buitengebied van Valkenswaard, nabij Natuurpoort De Malpie, vindt u het Rijtuigenmuseum. Paarden en koetsen horen ook bij de geschiedenis van Valkenswaard en in dit museum kunt u een uitgebreide collectie kostbare antieke koetsen en rijtuigen bewonderen.

Musea

De Hofnar

Valkenier monument standbeeld kleine markt valkenswaard

Monumenten

VVV Gidsen Valkenswaard historie

Cultuurhistorische wandeling