expositie PUNT. Pointillisme.Pop.Art.Pixel.

PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel.
Expositie in het Nederlands Steendrukmuseum

In het Nederlands Steendrukmuseum ontdek je het belang van de punt voor kunstenaars zoals Paul Signac, Leo Gestel, Andy Warhol en Roy Lichtenstein. De expositie ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel.’ toont hoe een bescheiden stip een verhaal van kleur, technologie en kunst kan onthullen.

In de afgelopen 150 jaar hebben kunstenaars zich volop laten inspireren door nieuwe en opkomende technieken, zoals de uitvinding van de chromolithografie aan het begin van de 19e eeuw. Bij deze techniek wordt een beeld opgebouwd uit kleine, gekleurde stippen. Dit maakte het mogelijk om kleurenafbeeldingen op grote schaal te verspreiden. De expositie brengt in beeld hoe deze stip een indrukwekkende impact heeft gehad op diverse kunststromingen, zoals het pointillisme en de pop-art.

Pointillisme. Pop-art. Pixel.
Pointillisten zoals Leo Gestel en Paul Signac, of pop-art kunstenaars zoals Roy Lichtenstein en Robert Rauschenberg hebben met behulp van stippen en punten een nieuwe dimensie toegevoegd aan de kunstwereld. Nog steeds is de punt niet weg te denken uit onze samenleving. De pixel, als een digitale interpretatie van de chromolithografie, illustreert de voortdurende evolutie van het gekleurde beeld. Net als bij het pointillisme ontwikkelt zich hieruit een nieuwe kunstvorm: de pixel-art met iconische voorbeelden zoals Super Mario. Het Nederlands Steendrukmuseum nodigt bezoekers uit om de kracht van de stip te ontdekken en de band tussen techniek en kunst te ervaren.

Marcel Straver
Zelfs nu blijven kunstenaars geïnspireerd door de pointillistische stroming, zoals de Nederlandse kunstenaar Marcel Straver. In samenwerking met het Nederlands Steendrukmuseum heeft Straver voor de expositie een pointillistische lithografie gemaakt, geïnspireerd op het kleurenmodel van de grondlegger van het pointillisme Georges Seurat. Dit unieke werk is in beperkte oplage gedrukt en exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 12 mei 2024 13.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • € 8,00