Weerderhuys

Contact

Markt 1
5554 CA Valkenswaard
Plan je route

Aan de westzijde van de zogeheten 'Kleine Markt' werd in 1890 de neogotische Nederlands Hervormde Kerk gebouwd op de plaats waar in 1809 het eerste protestantse kerkgebouw was verrezen.

Het gebouw, dat in 1969 werd overgedragen aan de Gemeente Valkenswaard en de functie van trouwzaal kreeg, staat sinds 1973 bekend onder de naam 'het Weerderhuys'.

Het is een bakstenen kruiskerk met lager koor en ingangspartij onder zadeldaken gedekt met lei in Maasdekking. Alle vensters en lichten hebben een geometrische glas-in-lood-vulling.

De toegangsdeur en het drielichtvenster bevinden zich in een over de gehele hoogte van de gevel aangebrachte rondbogige nis en op de top van het Weerderhuys staat een smeedijzeren ster.

Boven de toegangsdeur ziet u een gevelsteen met het opschrift: 'De eerste steen van dit kerkgebouw is gelegd den 13 JULI 1890 door den wel edelen heer G.W. Boot HZN kerkvoorgd der hervormde gemeente te Valkenswaard e.n.’.

In het geheel gepleisterde interieur zijn de ingangspartij en het koor door muren van de kruiskerk gescheiden. Boven de ingangspartij is een balkon met planken vloer die via een open hardstenen trap met smeedijzeren leuning bereikbaar is. In de viering ziet u een graatgewelf op een geprofileerde waterlijst. In de kruisarmen en koor tongewelven. Op de vier hoeken van de viering zijn colonetten met hardstenen basement en kapiteel. De vloer bestaat uit hardstenen plavuizen. In het kerkgebouw zijn nog 4 oorspronkelijke eikenhouten kerkbanken aanwezig.

Meer gedetailleerde informatie vindt u op overzichtslijst monumenten Valkenswaard