Bramentaart Recept - Vers geplukt op de Malpie

Al fietsend over de Malpie zagen we heel veel bramenstruiken staan met rijpe en sappige bramen eraan. Tijdens een kleine pauze van onze fietstocht hebben we daar lekker van staan snoepen. En, we hebben nog wat extra mee naar huis genomen om er een lekkere zomertaart van te maken. Dubbel snoepplezier!

De bramentaart wordt o.a. gemaakt met amandelmeel, dat is een wat gezondere variant dan met enkel witte bloem en geeft de taart een heerlijke amandelsmaak. De bodem wordt bedekt met een heerlijke laag frangipane én een laag banketbakkersroom. Je kunt natuurlijk een kant en klare bodem kopen maar zelf maken is leuker en veel gezonder. Geen E-nummers of chemische spullen om de taart langer vers te houden. Dat is ook niet nodig want je zult zien dat deze taart in no-time op is!

En dan komt hier het super simpele recept:

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 175 gr bloem
  • 75 gr witte bastersuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • ¼ tl zout

Voor de frangipane:

  • 50 gr boter
  • 50 gr suiker
  • Rasp van ¼ citroen
  • ¼ tl zout
  • 50 gr amandelmeel

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maizena

Voor de topping:

  • Bramen natuurlijk! 😊
  • Ander zomerfruit zoals frambozen, zwarte bessen, aardbeien zijn ook super lekker op deze taart.

Bereiding

Stap 1: Bodem voorbereiden

  • Maak een deeg van alle bodem-ingrediënten.
  • Verpak de deegbol in plastic folie en leg deze voor 1 uur in de koelkast.

Stap 2: Oven en vorm klaarmaken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een taartvorm van 20 centimeter doorsnede en vet het licht in met boter.

Stap 3: Frangipane maken

  • Meng alle frangipan-ingrediënten door elkaar.

Stap 4: Taart opbouwen en bakken

  • Verdeel de bodem-deegbol over de taartvorm en maak een klein opstaand randje.
  • Verdeel de frangipan over de bodem.
  • Bak de taart af in 25 tot 30 minuten.

Stap 5: Afkoelen

  • Laat de taart afkoelen en bewaar in de koelkast.

Stap 6: Banketbakkersroom maken

  • Breng 450 ml melk samen met het opengesneden vanillestokje even aan de kook.
  • Maak een papje van 50 ml melk, suiker, eidooiers en maizena.
  • Verwijder het vanillestokje en doe het papje in de pan.
  • Breng nogmaals aan de kook. Blijft continue roeren voor 1 of 2 minuten totdat de room de gewenste dikte heeft.
  • Giet de room in een platte koude schaal, dek de room luchtdicht af met plasticfolie en zet het in de koelkast.

Stap 7: Taart opmaken

  • Als de taart en de room beiden zijn afgekoeld kun je de taart gaan opmaken.
  • Roer de room eerst nog even los voordat je het op de taart doet.
  • Fruit erop en klaar, snoepen maar!