Dorpskernen

Valkenswaard, een gemeente met een rijke historie, telt 3 dorpskernen: Borkel & Schaft, Dommelen en Valkenswaard. De naam is te danken aan de valkerij die in de 17e eeuw rijkdom bracht. De oude naam Verkenswedert verwees naar de varkensmarkt in het dorp.

Valkenswaard

Valkenswaard is in de 13e eeuw ontstaan. Rond 1600 heeft Valkenswaard een regelmatige, bloeiende varkensmarkt en verkrijgt daarmee de naam 'Verkenswedert'. Als in de daarop volgende eeuwen Valkenswaard (internationale) bekendheid krijgt vanwege zijn valkenvangers wordt 'Verkenswedert' vervangen door 'Valckenswaert'. Haar geschiedenis blijft zichtbaar met het prachtige Weerderhuys, de fraai gerestaureerde Heilige Nicolaas kerk, de statige monumentale panden en de oude valkeniershuizen en sigarenfabriekjes.

Ontdek het centrum met een gids

Borkel & Schaft

Rond 1340-1350 behoorde Borkel bij het dorp Eersel. Vanaf 1468 hoorde het bij de gemeente Bergeijk en vanaf 1810 werden de gehuchten Borkel en Schaft samengevoegd. Vanaf 1 mei 1934 behoren Borkel en Schaft bij de gemeente Valkenswaard.
In het kerkdorp Borkel en Schaft waant u zich in een Kempisch openluchtmuseum. Naast de korenmolen Sint Antonius Abt, vindt u er karakteristieke langgevelboerderijen aan wegen met kinderkopjes. Op het pittoreske Mgr. Kuijpersplein bij de Sint Servatiuskerk kunt u heerlijk genieten op de terrassen.

 

Bezoek de molens van Valkenswaard

Dommelen

Tot 1934 was Dommelen een zelfstandige gemeente.

In dit kerkdorp wordt al sinds 1744 bier gebrouwen bij de Dommelsche Bierbrouwerij, welke in 1825 gestart is vanuit het dorpscafé De Oranjeboom.
Dommelen ontleent zijn naam aan de rivier de Dommel, waaraan de fraaie monumtentale Dommelsche Watermolen gelegen is. 

Ook de Heilige Martinus kerk is zeker een bezoekje waard. In Winkelhart de Belleman kunt u terecht voor al uw boodschappen, maar ook voor een hapje en drankje.

Proef Dommelen