Dorpskernen

Valkenswaard is ontstaan in de 13e eeuw. In de gemeente Valkenswaard staan op diverse plaatsen gebouwen met historische betekenis of monumentenstatus. De fraai gerestaureerde Sint Nicolaaskerk, het Weerderhuys, statige panden, oude valkeniershuizen; dit zijn slechts enkele voorbeelden van gebouwen waarin de geschiedenis van Valkenswaard zichtbaar blijft. Wilt u meer weten over de interessante geschiedenis van Valkenswaard? Loop dan eens mee met onze enthousiaste gidsen. Tijdens een cultuurhistorische wandeling door het centrum vertellen zij u alles over de rijke historie en wijzen zij u op markante en monumentale plaatsen en gebouwen. Tijdens deze Centrumwandeling passeert u ook enkele stalen tafels met daarop twee gedichten, één van Frans Hoppenbrouwers, de vroegere dorpsdichter, en één van een Valkenswaardse scholier. Op 26 bijzondere plaatsen in de gemeente Valkenswaard zijn deze ‘gedichtentafels’ geplaatst ter nagedachtenis aan de vroegere dorpsdichter. Een fiets- en wandelroute langs alle tafels is verkrijgbaar bij de VVV.

In het kerkdorp Borkel en Schaft staat de korenmolen Sint Antonius Abt. Bij voldoende wind wordt hier graan gemalen en de molenaar vertelt u graag alles over het maalproces en de geschiedenis van de molen. Bezoek vervolgens ook het centrum van het dorp; u passeert karakteristieke langgevelboerderijen, de Sint Servatiuskerk en het pittoreske Mgr. Kuijpersplein. In deze landelijke omgeving waant u zich in een Kempisch openluchtmuseum.

In het kerkdorp Dommelen wordt al sinds 1744 bier gebrouwen bij de Dommelsche Bierbrouwerij, met haar antieke roodkoperen brouwketels. Fraaie blikvanger aan de rand van de oude dorpskern is de monumentale Dommelsche Watermolen. Een bezoek aan de winkel die erin is gevestigd, is een verrassende belevenis. Verder het dorp inrijdend komt u bij de Sint Martinuskerk, een prachtig pastoriegebouw en een oude kloostermuur van voormalig klooster Agnetendal. Dit zijn enkele voorbeelden van monumenten die in het dorp te zien zijn.

Aan de rand van Valkenswaard, aan het begin van Natuurpoort De Malpie, vindt u de derde monumentale molen in de gemeente Valkenswaard: de Venbergse Watermolen. Het terras van de Venbergse molen is een geliefde 10 rustplaats voor wandelaars, fietsers en kanoërs.